Cum să ai încredere în tine

Cu toții avem un potențial infinit, în schimb care crezi că este principalul motiv pentru care crezi că oamenii nu reușesc să își atingă potențialul?

Sunt sigur că am putea veni cu o mulțime de motive pentru lista noastră, în schimb, unul din acestea are un impact extraordinar de mare și pune o piedică în calea atingerii potențialului nostru, iar acesta este respectul de sine scăzut.

John Maxwell m-a pus pe gânduri când l-am auzit prima dată spunând că “Dacă tu consideri că valorezi puțin, atunci să fii sigur că ceilalți nu vor crede că valorează mai mult.” De ce? Pentru că mi-am dat seama că totul pleacă de la imaginea pe care noi o avem legat de cine suntem, iar această imagine este conturată de cuvintele pe care le folosim.

Nu am să uit niciodată dimineață aceea în care am amânat alarmă, iar la câteva ore când m-am trezit, în momentul în care regretăm că nu am făcut acest lucru la timp, mi-am spus că “sunt un fraier pentru că iar am amânat alarmă.”

Acel moment a fost unul de trezire, pentru că mi-am dat seama că cea mai importantă persoană cu care vorbesc zilnic, sunt eu. Așa că te încurajez să faci o introspecție legată de modul în care tu vorbești cu tine. Te încurajezi sau te critici?

Poți să-ți aduci aminte de câte ori oamenii din jurul tău ți-au spus până acum că “Nu, nu poți” comparativ cu “Da, poți?” Studiile arată că până la vârstă de 70 de ani, auzim “Nu, nu poți” de 150,000 de ori și “Da, poți”, de doar 5,000 de ori. Te încurajez astăzi să ai o introspecție și să descoperi cuvintele pe care le folosești, pentru că acestea au un impact foarte mare asupra subconștientului tău.

Un alt lucru care poate să ne strică imaginea de sine de multe ori, este modul în care noi ne comparăm cu ceilalți. Acum, o întrebare foarte logică este “Ce aș putea face când văd în jurul meu oameni care știu mai multe decât mine, care au ajuns mai departe decât mine?

Nu am să îl uit niciodată pe Mark Buttler, un om extraordinar pe care l-am întâlnit în Abu Dhabi, iar la vremea respectivă el era Vicepreședinte în una din cele mai mari școli din Emiratele Unite Arabe, iar după ce el a avut un discurs în față la 30 de persoane, cu toții am am mers să-l felicit pentru modul în care el a vorbit.

Surpriză noastră a fost în momentul în care el ne-a povestit cum în urmă cu aproximativ 5 ani, a avut un discurs similar și a transmirat atât de tare încât transpirația lui a trecut prin sacou, iar motivul principal era faptul că el se compară cu cei din jurul lui și acest lucru îl intimida.

În schimb, Mark a descoperit secretul. Comparația te poate doborî, în schimb comparația, atunci când este folosită într-un mod pozitiv, te poate ajută să crești într-un mod exponențial.

Cum a folosit el comparația într-un mod pozitiv? A început să se uite la oamenii de succes din jurul lui și a început să se inspire de la ei. A început să se întrebe “Oare dacă ei au reușit, eu de ce nu aș reuși?

Așa că pas cu pas, el a folosit dorința lui de a se compară în permanentă cu alții într-un mod pozitiv, în care el a început să se inspire în permanentă de la cei din jurul lui și lucrul acesta l-a făcut pe el să ajungă de la poziția de voluntar în departamentul de Administrație, la poziția de Vicepreședinte al școlii.

Și pentru că vorbim despre încrederea în sine și despre modul în care putem să lăsăm blocajele care ne țin pe noi din a ne putea atinge potențialul infinit, nu avem cum să lăsăm “Vampirii de visuri” în afara discuției, pentru că oricât de mult am vrea să nu îi avem în viața noastră, ei tot există.

“Vampirii de visuri” sunt acei oameni care vin mereu la tine și îți spun că “Nu, nu se poate” și fac orice le stă în putință să te descurajeze astfel încât să îți dorești să renunți, iar aceștia sunt peste tot. Sunt parte din familia noastră uneori, din prietenii noștri, îi întâlnim la muncă și pe stradă. Personal am identificat 5 întrebări care mă ajută de fiecare dată să trec mai ușor peste momentele în care aceștia ajung la mine și îmi sug toată energia.

  • Care este respectul pe care îl am pentru abordarea pe care această persoană o are asupra situației și asupra mea?
  • Eu cred această persoană de fiecare dată?
  • Care este succesul pe care această persoană îl are în viața ei?
  • Este expertă în domeniu această persoană?
  • Cu ce mă ajută ceea ce această persoană împărtășește cu mine chiar acum?

Aceste 5 întrebări mi-au schimbat viața, pentru că mi-am dat seama că unii oameni ajung în apropierea noastră și au o atitudine care ne rănește și un mod care nu este respectuos, iar alții vin și ne spun de fiecare dată când ei ne întâlnesc că ceea ce noi vrem să facem nu va merge.

Dar ghici ce? Ne trezim în schimb de fiecare dată că ceea ce noi vrem să facem, merge și reușim să ne transformăm visul în realitate, așa că întrebarea cea mai simplă pentru mine este “De ce ar trebui să lași pe cineva care se înșeală de fiecare dată legat de potențialul abilităților mele, să continue să-mi fure încrederea în mine?

În același timp este important să ne gândim la expertiză pe care persoanele care ne dau sfaturi, o au, sau la succesul lor. De ce? Pentru că sunt sigur că niciodată nu vei dori să înveți să conduci o mașină de la o persoană care nici nu are permis de conducere și nici măcar nu a văzut cum arată o mașină.

Așa că astăzi te încurajez să acționezi în direcția aceea care îți va da încrederea de care ai nevoie pentru a-ți atinge orice obiectiv. Alege să vorbești frumos cu ține, alegeți cuvintele cu grijă și asigură-te că te încurajezi.

În al doilea rând, alege să nu te mai compari cu cei din jurul tău ci dimpotrivă, să te inspiri de la cei care au reușit să aibă succesul pe care tu vrei să-l ai. Și nu în ultimul rând, alege să stai departe de “Vampirii de visuri” care încearcă să facă tot ce le stă în puțină pentru a-ți fura visul.

Nu uită că te-ai născut într-un mod perfect și au un potențial infinit, așa cum are fiecare persoană pe această planetă, în schimb totul depinde de ceea ce vei face astăzi, chiar acum, astfel încât să ajungi mai aproape de varianta cea mai bună pe care tu o poți construi pentru tine, așa că te încurajez să acționezi pentru că acțiunea face diferența dintre cei care au rezultate și cei care doar își doresc să le aibă.

Cu drag, Adrian Puiu

Pentru Coaching si Mentorare, scrie-mi chair acum la ap@adrianpuiu.com sau pe WhatsApp la 0040726075119.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *